Thursday, November 6, 2008

N.U.H.A bila..........peria!

Wanita mengandung atau menyusukan anak tidak digalakkan memakan peria. Ini kerana bahan aktif dalam peria mempunyai kesan terhadap rahim wanita dan boleh menyebabkan keguguran dan ia juga boleh memasuki susu ibu. - PenawaRacun Jan '07, Pusat Racun Negara, USM
credit to sini
Walaweh, seb baik aku tak makan lagi peria lepas beranak ni..

Malam tadi Nuha banyak sangat main, amik ko..kul 12 baru nak tido tapi dier x nak continue bf dah sebab maybe dah lapar sangat kot,susu ummi reject! bagi susu botol terus diam tuh..then tido...dah laa pengasuh cakap dier kurang minum susu skang ni..suka tido lagi dari bf la tuh..ingat aku tak tau...pehtu x nak berenggang ngan susu cap gantung ummi brandnyer bila sampai umah..huhuhu..sempat gak masak untuk my hubby masa tu..biasanya, aku balik ,letakkan dier kat tilam,buka tv (dengan harapan dier tengok tv dan lupa nak bf,maunya lupa yer nak!),aku kuarkan lauk dari peti ais,bf dier then dier terlelap jer,tutup tv,slow2 aku mangun(ala2 pijak semut pun x mati  aku habaq kat hang-skills sama digunakan my hubby agar Nuha tak terjaga) then cepat2 aku masak..pastu kadang2 dier terjaga balik sebelum aku siap masak(hari tu terjaga sebab terkejut bunyi aku menumis :D)...kalo x siap lagi masak, aku cakap2 laa ngan dier dari dapur..hehehe..ummi sungguh pandai kan Nuha, menyanyi dari dapur sambil masak, seb baik abah dah tua ! ops! :P

Pemuda  Petua: Bagi mommies yang nak masak untuk hubby, awal2 pagi tuh, alihkan bahan2 memasak yang dalam sejuk beku tu ke tempat tempat sejuk jer..dan kupas lah bawang stok seminggu buh lam peti ais  .aku baca mana ntah tu..credit to that's info gak k! (lantak laa bleh ker tak..mak aku kata aku pemalas "anak tido mu tido, mana bleh macam tu!" ampun mak! ) tergossip terderhaka plak...Aku kan superwoman, masa tu nak masak, masa tu laa dan2 nak kupas bawang,blender segala dan kuar lauk pauk dari peti segala..hihihi

p/s: Kadang2 kan ummi saya kelek saya ke dapur sebab nak check lauk atas dapur tu masak tak lagi..shean saya tengah2 syok2 bf tau :P

1 comment:

  1. wohhh ayra start tido kul 5 kang kul 4 dia mangun sembang2

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi bagi kiss kat saya (: lagi banyak kiss lagi saya suka :*

xoxoxo,

Nuha & Nayla